Un aparatanti insecte ultrasunete se dovedeste cea mai buna solutie pentru a elimina insectele din interior in cel mai rapid mod, dar si pentru a le tine la distanta odata ce au parasit casa.

Un aparatanti insecte este utilizat ca substitut pentru lichidele si pastilele pentru tantari cu scopul de a evita inhalarea vaporilor care sunt toxici.  Un astfel de aparat este modalitatea netoxica de a respinge daunatorii precum tantarii.

Pe baza informatiilor stiintifice si a dovezilor experimentale, animalele raspund la sunete de mare intensitate si evita prezenta lor. Micile mamifere cum ar fi cainii, pisicile raspund la 22-25 kHz si sobolani pana la 60-72 kHz. Insectele cum ar fi tantari si  mustele raspund la sunete de pana la 38-44 kHz.

Urechea umana este limitata in ceea ce priveste auzul. Urechea umana poate percepe sunetul cu o frecventa de la 20 Hz. Frecventa sonora sub 20 Hz este considerata sunet infrasonic si peste 20 kHz este sunetul cu ultrasunete. Urechea umana nu este sensibila la ultrasunete, deoarece timpanul nu poate vibra la fel de repede.

Chiar daca urechea umana nu poate sesiza ultrasunetele, multe animale pot produce si auzi ultrasunete. Multe insecte, rozatoare, lilieci si mamifere mici comunica prin ultrasunete. Insectele au structuri senzoriale pentru a produce si detecta ultrasunetele. Paienjenii, viespile, gandacii, mustele etc au o membrana speciala a timpanului pentru a detecta ultrasunete si pentru a emite ultrasunete cu ajutorul carora comunica. Femelele de tantari au structuri senzoriale pentru a primi ultrasunete.

Senzorii pentru ultrasunete sunt prezenti in antenele tantarilor. Ultrasunetele emise de aparat vor speria daunatorii si ii vor face sa se simta confuzi. Sunetul ultrasonic va genera stres asupra sistemului nervos al insectelor si le va determina sa paraseasca rapid zona in care acest sunet actioneaza.

Aceste ultrasunete nu vor trece prin pereti, ca undele normale de sunet. Atunci cand ultrasunetul loveste un obiect, acesta produce o vibratie si se raspandeste insa nu are capacitatea de a trece prin suprafete atat de dure cum sunt ultrasunetele.

Aparatele cu ultrasunete sunt proiectate pentru a respinge insectele din casa.  Tanarul de sex masculin este inamicul natural al tantarilor femele dupa reproducere. Atat tantarii masculi, cat si femelele folosesc sucul de plante ca hrana. Dar tantarul de sex feminin cere proteine ​​din sange uman pentru maturarea oualor. Daca se foloseste un generator de ultrasunete, acesta va imita tantarul mascul prin producerea unui sunet 38 kHz. Acesta va respinge tantarii de sex feminin. Mai mult, ultrasunetele vor genera o stare de stres si panica in randul femelelor, care vor pleca rapid din zona.